Πέμπτη, 28 / 07 / 2016, 21:13

Αποστολέας Θέμα: ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ  (Αναγνώστηκε 6115 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος MTS

 • Συντονιστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 1.558
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ
« στις: Τετάρτη, 19 / 09 / 2012, 12:53 »

Share this topic στα FacebookShare this topic στα GoogleShare this topic στα LiveShare this topic στα MySpaceShare this topic στα SlashdotShare this topic στα Print FriendlyShare this topic στα StumbleUponShare this topic στα TwitterShare this topic στα YahooShare this topic στα Google buzz

ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΠΟΡΩΝ
Συντάχθηκε από τον Koutis Kostas


Τρίτη, 19 Μάρτιος 2013 23:14

ΤA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA ΣTH MAXH ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2013-  ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Δυσμενής Νόμος της Ε.Ε. για τους σπόρους!
 Η Γενική Διεύθυνση για την Υγεία και τους Καταναλωτές (DG SANCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζεται για την αναθεώρηση της Νομοθεσίας που διέπει τους Σπόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό και την αντικατάσταση μίας σειράς πρόσφατων οδηγιών που ερμηνεύονται από την Εθνική Νομοθεσία κάθε χώρας, από έναν ενιαίο Κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ άμεσα σε όλα τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. χωρίς τοπική ερμηνεία. Αυτό ταιριάζει στις ανάγκες των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπόρων, που θέλουν ομοιόμορφους νόμους σε όλες τις αγορές τους, αλλά θα βλάψει τις διαφορετικές δομές της γεωργίας και τις διαφορετικές χρήσεις και τρόπους παραγωγής σπόρων. Αν θέλετε να ενεργήσετε υπέρ της κυριαρχίας των σπόρων, για τους αγρότες και διατηρητές σπόρων, θα πρέπει να δραστηριοποιηθείτε τους επόμενους μήνες!
H Βιοποικοιλότητα στόχος επίθεσης!
 Το τρέχον σχέδιο του προτεινόμενου Κανονισμού, από το Νοέμβριο 2012, περιλαμβάνει μερικά δρακόντεια μέτρα για τους σπόρους που παράγονται στον αγρό και την ποικιλομορφία των φυτικών ποικιλιών. Οι αγρότες ως παραγωγοί σπόρων θα υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις εγγραφής και κανονισμών όπως μία πολυεθνική εταιρεία παραγωγής σπόρων. Οι σπάνιες ποικιλίες καθώς και οι παλιές ποικιλίες θα τεθούν σε κίνδυνο, και η ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων και άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού μπορεί αποτελεσματικά να απαγορευτεί. Εφόσον οι ποικιλίες πρέπει να καταχωρούνται και να περνούν εκτεταμένες δοκιμές, τότε θα παρουσιαστούν αδικαιολόγητα υψηλά εμπόδια για τους αγρότες, καταναλωτές, και την ποικιλομορφία στη γεωργία και κηπουρική.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση Σπόρων, μία οργάνωση λόμπι των πολυεθνικών παραγωγής σπόρων, έχει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά τον έλεγχο των μικρών εξειδικευμένων αγορών (niche markets) και να καταστούν μη ελκυστικές, και ο δεύτερος να εγγράψουν όλους όσους (ίδιο) παράγουν σπόρο στον αγρό, προκειμένου να συλλέξουν δικαιώματα από αυτούς. Επίσης, προσπαθούν να συνδυάσουν τον έλεγχο και την αξιολόγηση για την προστασία των φυτικών ποικιλιών (Plant Variety Protection-PVP) με τη χορήγηση αδειών για την εμπορία και να ιδιωτικοποιήσουν την όλη διαδικασία. Αυτό θα πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες και παράλογες δαπάνες για δοκιμές και αξιολόγηση για κάθε μεμονωμένη ποικιλία σπόρων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.
Ποιο είναι το επόμενο;
 Το τρέχον σχέδιο Kανονισμού γράφτηκε από τη DG SANCO. Πριν να γίνει μια επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) και η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (DG ENVI) πρέπει να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο της. Αυτή τη στιγμή (Mάρτιος 2013) υπάρχουν διάφορα σημεία διαφωνίας.
 Αυτό αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στον αγώνα για περισσότερη ποικιλομορφία, για ελεύθερα επικονιαζόμενες ποικιλίες(open pollinated varieties-OPV)  (έναντι των "υβριδικών" ποικιλιών), καθώς και για μεγαλύτερη ποικιλία σπόρων στα χέρια των αγροτών, κηπουρών και διατηρητών σπόρων.
Τα αιτήματά μας για ένα νέο Νόμο της ΕΕ για τους σπόρους:
• Όχισε οποιαδήποτε  ρύθμιση της ανταλλαγής σπόρων των διατηρητών σπόρων και γεωργών!
• Όχι στην υποχρεωτική εγγραφή ή πιστοποίηση για τις ελεύθερα επικονιαζόμενες ποικιλίες (open pollinated varieties) !
•Όχι στη διάκριση εις βάρος των ποικιλιών βιολογικής  γεωργίας από τα πρότυπα εγγραφής, πιστοποίησης και υγείας των φυτών!
•Διαφάνεια σχετικά με τις μεθόδους αναπαραγωγής και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (διπλώματα ευρεσιτεχνίας και / ή προστασία των ποικιλιών φυτών) των εγγεγραμμένων ποικιλιών!
•Νέος ορισμός των ποικιλιών: όχι μόνο ομοιογενείς και σταθερές ποικιλίες, αλλά και ελεύθερα επικονιαζόμενες, επιλεγμένες από πληθυσμούς!
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εγγραφής και πιστοποίησης!
Το 2013, θα υπάρξει η ανάγκη να δράσουμε για τη γεωργική και κηπευτική ποικιλομορφία, καθώς και για τα δικαιώματα των αγροτών και των κηπουρών για την διάσωση, αναπαραγωγή, ανταλλαγή και εμπορία των σπόρων. Για την Κυριαρχία των σπόρων!

Για τις τρέχουσες πληροφορίες στα αγγλικά δείτε:
http://www.seed-sovereignty.org/EN.
(μετάφραση από τα Αγγλικά : Ραλλού Τσίγγου – ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ, Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Gεωργία- www.aegilops.gr))
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 19 Μάρτιος 2013 23:19


ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ

Συντάχθηκε απο τον Koutis Kostas
 
Δευτέρα, 14 Ιανουάριος 2013 10:52

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 "Νομοθεσία και Σπόροι στο πλαίσιο της Κρίσης" 
Προβληματισμοί για  τη διατροφική  επάρκεια και  ασφάλεια, για το μέλλον   της γεωργίας και  των  ντόπιων ποικιλιών, εν όψει της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους σπόρους
Δημόσια  Ενημερωτική συζήτηση   Συντονισμένη από τις οργανώσεις ΑΙΓΙΛOΠΑ και ΠΕΛΙΤΙ
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 ώρα 17:00
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οδός Ακαδημίας 60
 Οι οργανώσεις Αιγίλοπας (www.aegilops.gr) και Πελίτι (www.peliti.gr), διοργάνωσαν τη Δευτέρα 21/1, δημόσια ενημερωτική συνάντηση στον φιλόξενο χώρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ισχύουσα και την επερχόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 Σύμφωνα με το γενικό πνεύμα της εκδήλωσης η νομοθεσία αυτή  όχι μόνον δεν προστατεύει τους σπόρους και γενικά την γεωργική βιοποικιλότητα ως φυσικό γενετικό πόρο, όχι μόνον ευνοεί ιδιαίτερα τις πολυεθνικές εταιρίες έναντι του αγρότη, αλλά έχει πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
 Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνον στην απώλεια των παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και τις δυνατότητες υπέρβασης της κρίσης μέσω διαφορετικών τρόπων ανάπτυξης της γεωργίας. Συνέπεια της νομοθεσίας αυτής (υφιστάμενης και μελλοντικής) δεν προσφέρονται διαφορετικές επιλογές, ιδίως προς την κατεύθυνση της άσκησης βιώσιμης, ήπιας, ποιοτικής γεωργίας, με αποτέλεσμα να μην στηρίζονται επαρκώς οι νέοι  και όσοι, λόγω της κρίσης,  σήμερα επιστρέφουν  στη γη και τις παραδοσιακές αξίες της γεωργίας. Παρόλα αυτά ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος εν μέσω κρίσης, που από το 2008 έως το 2010 αύξησε το ακαθάριστο προϊόν του δηλαδή τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία. 
 Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Ζαγγίλης , (γεωπόνος - προϊστάμενος της Δ/νσης Εισροών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αναφέρθηκε στη νομοθεσία που διέπει τις παραδοσιακές ποικιλίες και την πρόθεση του υπουργείου να στηρίξει το έργο της Τράπεζας Γενετικού Υλικού και γενικά τους φυτογενετικούς πόρους. Ο Κώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα, μίλησε για τις θέσεις του ελληνικού κινήματος  για την νομοθεσία που αφορά τους σπόρους  καθώς και για τα  αναφαίρετα δικαιώματα αγροτών και πολιτών σε σχέση με αυτούς (ελευθερία  διατήρησης, ανταλλαγής, χρήσης, επιλογής, διακίνησης). Η Βάσω Κανελλοπούλου από το Πελίτι, μίλησε για τους παραδοσιακούς σπόρους, τη νομοθεσία που τους διέπει και τις επιπτώσεις της στην απώλεια βιοποικιλότητας και τη διατροφική ανεξαρτησία. Ο Πιέρ Σουλτάνα, δικηγόρος και παρατηρητής της νομοθεσίας στις Βρυξέλλες, προερχόμενος από την Αυστριακή οργάνωση «Κιβωτός του Νώε» (www.arche-noah.at) παρουσίασε τα δεδομένα της αναθεώρησης της νομοθεσίας για τους σπόρους. Ο Βασίλης Φακουρέλης από τις Δρυάδες (δίκτυο νεολαίας για τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων) παρουσίασε τις δράσεις του δικτύου και τέλος ο Γιώργος Κολέμπας από το δίκτυο Οικοκοινότητα μίλησε για τη Κρίση και το Αγροδιατροφικό Ζήτημα προτείνοντας το χώρο της γεωργίας ως ένα βασικό τομέα για την υπέρβαση της κρίσης και την μετατροπή της από βιομηχανική σε γεωργία πρωτίστως της τροφής. Τη συζήτηση συντόνισε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης από το Πελίτι.
 Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις έγιναν από διάφορες ομάδες και πολίτες  (βιοκαλλιεργητές, καταναλωτές, επιστήμονες) που χρησιμοποιούν ντόπιες ποικιλίες και σπόρους, ενώ έγινε και παρουσίαση  του αποτελέσματος ερευνητικής εργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  για την οικονομική αποτίμηση από την απώλεια των γενετικών πόρων στην Ελλάδα. Ακολούθησε έντονος και γόνιμος διάλογος γεγονός που απέδειξε το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για το ζήτημα των σπόρων.
 Η συζήτηση κατέληξε σε προτάσεις των διοργανωτών προς το υπουργείο να απαντήσει θετικά στο αίτημά τους για ευρεία δημόσια διαβούλευση και να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες και τις οργανώσεις τους. Επίσης απευθύνθηκε πρόσκληση για ευρεία συμμετοχή φορέων στην  διατύπωση προτάσεων σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής και εμπορίας σπόρων και τέλος εκφράστηκε  η ισχυρή βούληση των πολιτών να μην παραιτηθούν και να αγωνιστούν για τα αναφαίρετα δικαιώματα τους στους σπόρους, τώρα και στο μέλλον.
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 15 Μάρτιος 2013 22:58
« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 05 / 04 / 2013, 14:25 από MTS »

Αποσυνδεδεμένος MTS

 • Συντονιστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 1.558
Απ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ
« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 05 / 04 / 2013, 14:24 »

Share this topic στα FacebookShare this topic στα GoogleShare this topic στα LiveShare this topic στα MySpaceShare this topic στα SlashdotShare this topic στα Print FriendlyShare this topic στα StumbleUponShare this topic στα TwitterShare this topic στα YahooShare this topic στα Google buzz

2η ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ  - ΑΘΗΝΑ 2014

Λίγα λόγια για την 1η Συνδιάσκεψη στην Κοτσαμπάμπα (Βολιβία)
Όσοι και όσες είχαμε την τύχη να βρεθούμε  στην  Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μάνας Γης, που έγινε στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας τον Απρίλιο του 2010, διαπιστώσαμε ότι η πραγματοποίηση αυτής της Συνδιάσκεψης  δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι φανερό σε όλη την ανθρωπότητα  ότι η Κλιματική Αλλαγή συνεχώς επιδεινώνεται.  Παράλληλα οι διεθνείς συνδιασκέψεις που οργανώνονταικάθε χρόνο,στις αρχές Δεκεμβρίου στο Πλαίσιο της Συμφωνίας του ΟΗΕ (UNFCCC), με την ονομασία COP, όχι μόνο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα  του πλανήτη, αλλά στην ουσία εμπαίζουν τους λαούς  την ίδια στιγμή που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις  και οι διεθνείς κερδοσκόποι  και μεσάζοντες πλουτίζουν ακόμα και από την κλιματική κρίση. Καθόλου άδικα λοιπόν στα ντοκουμέντα της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα, οι ετήσιες συνδιασκέψεις και οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, χαρακτηρίζονται σαν «παγκόσμιο τσίρκο που περιφέρεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα».
   Σε μια από τις πλέον αποτυχημένες ετήσιες συνδιασκέψεις του UNFCCC, στην  COP 15 που έγινε το Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη, η κυβέρνηση της Βολιβίας και ο  Πρόεδρος της Έβο Μοράλες στηλιτεύοντας την υποκρισία των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών μετά από τις αόριστες, ανεφάρμοστες αλλά και προσβλητικές για τις αναπτυσσόμενες χώρες προτάσεις που ψηφίσθηκαν  και ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των 100.000 διαδηλωτών για άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ταυτόχρονη  εφαρμογή κλιματικής δικαιοσύνης, κάλεσαν  τους λαούς και τα κινήματα του κόσμου στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας στην 1η  Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μάνας Γης, που την προσδιόρισαν για τις 19-22 Απριλίου του 2010. Τη συνδιάσκεψη οργάνωσαν οι ιθαγενείς και τα κινήματα των λαών της Λατινικής Αμερικής, ενώ ούτε η επιλογή της ημερομηνίας ούτε η επιλογή της πόλης ήταν τυχαία.
Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής  και η κυβέρνηση της Βολιβίας γνωρίζοντας πολύ καλά αυτό που όλη η ανθρωπότητα σήμερα παραδέχεται, ότι δηλαδή το μεγαλύτερο ίσως οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη, που αποτελεί ταυτόχρονα και σημαντικότατο παράγοντα πρόκλησης και μεγέθυνσης της κλιματικής κρίσης είναι η επικίνδυνη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και η τυχοδιωκτική ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού, συγκάλεσε τη συνδιάσκεψη στις συγκεκριμένες ημέρες και στη συγκεκριμένη πόλη. Επέλεξαν  δηλαδή την ημερομηνία που έχει οριστεί σαν Παγκόσμια ημέρα για την προστασία της Γης  (22 Απριλίου) και την πόλη σύμβολο της επανάστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, την Κοτσαμπάμπα.
    Το περιεχόμενο των εργασιών της Συνδιάσκεψης στηρίχθηκε στο κείμενο του Πρωτοκόλλου των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή (PPCC) που είχε συνταχθεί το Νοέμβρη του 2009  σε διεθνή συνάντηση οικολογικών και κοινωνικών κινημάτων στο Μπαλί μετά από πρόσκληση του κινήματος των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή (PMCC).  Το Πρωτόκολλο των Λαών κατατέθηκε σαν πρόταση στην αντισύνοδο των κινημάτων στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009, απέναντι στην αποτυχημένη Συνδιάσκεψη  του  ΟΗΕ  (COP 15).
  Είναι φυσικό λοιπόν ότι και στα ντοκουμέντα της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα, όπως και στο Πρωτόκολλο των Λαών να γίνονται παρόμοιες εκτιμήσεις και να διατυπώνονται προτάσεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές.   Στα προαναφερθέντα κείμενα, δηλαδή,  η κλιματική κρίση και κατ’ επέκταση η κλιματική αλλαγή δεν εξετάζονται απλά και μόνο σαν φαινόμενο υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων στην ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Διότι, εάν τα πράγματα ήταν έτσι η κλιματική κρίση θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με διοικητικά και τεχνολογικής φύσης μέτρα. Αντίθετα η κλιματική κρίση, θεωρείται μία ανάμεσα σε πολλές άλλες κρίσεις, όπως είναι η οικονομική, η ενεργειακή, η διατροφική και άλλες  κρίσεις. Αυτές οι κρίσεις σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που προαναφέρθηκαν δε μπορούν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και χωριστά η μία από την άλλη, γιατί όλες αποτελούν συμπτώματα της ίδιας ασθένειας. «Είναι όλες το αποτέλεσμα της ανάγκης του κεφαλαίου για χωρίς όρια ανάπτυξη, μια επικίνδυνη ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τη συνεχώς επεκτεινόμενη εκμετάλλευση των κοινωνικών και φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών καυσίμων» όπως επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα.
   Η κλιματική κρίση επομένως  είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος λειτουργίας που μας έχει επιβάλλει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Γιατί το σύστημα αυτό εμπορευματοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και γενικότερα μετατρέπει τη φύση σε εμπόρευμα: κάθε δένδρο, κάθε φυτό, κάθε ποτάμι, κάθε λίμνη, κάθε πλάσμα γίνεται εμπόρευμα και υπόκειται στους νόμους της αγοράς, η οποία ιδιωτικοποιεί τον πλούτο και κοινωνικοποιεί τη φτώχια. Με τον τρόπο αυτό κάθε δημιούργημα της φύσης μεταβάλλεται σε οικονομικό μέγεθος, αντικείμενο κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αποκομίσουν κέρδη.   
 «Ο αγώνας λοιπόν για την κλιματική δικαιοσύνη», όπως αναφέρεται  στα βασικά συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα  «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αναγνώριση ότι όλες οι κρίσεις συνδέονται μεταξύ τους και ότι η κλιματική κρίση οδηγεί τόσο στην κοινωνική εξαθλίωση, όσο και στην περιβαλλοντική καταστροφή. Ο αγώνας για την κλιματική δικαιοσύνη είναι συγχρόνως αγώνας κατά της παραφροσύνης του καπιταλισμού, κατά της λιτότητας που επιβάλλεται από τους καπιταλιστές και κατά της  επιμονής τους για την χωρίς όρια ανάπτυξη (πράσινη ή όποια άλλη) γιατί η κλιματική δικαιοσύνη δε στοχεύει  μόνο στην προστασία των δέντρων ή των πολικών αρκούδων, για τα οποία είναι αυτονόητο ότι  πρέπει να αγωνιζόμαστε. Στοχεύει κυρίως στο να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τους λαούς να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ίδιας της ζωής τους. Στοχεύει στο να  διατηρηθούν τα ορυκτά καύσιμα  μέσα στο υπέδαφος και να δημιουργηθούν  κοινωνικοποιημένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στοχεύει στη διατροφική αυτοδυναμία ενάντια στην κυριαρχία της βιομηχανοποιημένης γεωργίας και την καταστροφή που προκαλείται από αυτή. Στοχεύει στη μαζική μείωση των ωρών απασχόλησης και στο ξεκίνημα ενός νέου τρόπου ζωής. Στοχεύει στη μείωση της υπερπαραγωγής και της υπερκατανάλωσης στις πλούσιες χώρες. Η κλιματική δικαιοσύνη, με λίγα λόγια αποτελεί τον αγώνα για διασφάλιση της ποιότητας ζωής σε  όλους τους ανθρώπους.

Το ξεκίνημα για τη 2η Συνδιάσκεψη στην Αθήνα (Ελλάδα)
Στις 3 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης εκδήλωση για τη Διεθνή Συνδιάσκεψη που έγινε τον Απρίλιο του 2010 στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας με θέμα τα δικαιώματα της Μάνας Γης και την κλιματική αλλαγή.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και μίλησε ο Nelson Estrada από τη Βολιβία, σαν εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης της προς τους λαούς της Λατινικής Αμερικής(Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América). Ο Βολιβιανός εκπρόσωπος μετέφερε πρόταση της Επιτροπής Αλληλεγγύης προς την Εναλλακτική Δράση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση στην Ελλάδα της 2ης  Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τα δικαιώματα της Μάνας Γής (Pachamama στη γλώσσα των ιθαγενών) και την κλιματική κρίση.
Η Εναλλακτική Δράση αποδέχθηκε την πρόταση και έστειλε επιστολή στη Επιτροπή Αλληλεγγύης. Η επιστολή συζητήθηκε με πρόταση του Nelson Estrada στην Διάσκεψη των Λαών που έγινε στο Σαντιάγκο της Χιλής από25 έως 27 Ιανουαρίου 2013  και συμμετείχαν πάνω από 400 οργανώσεις και κινήματα από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και αποφασίσθηκε να στηριχθεί η Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα. Επίσης θα συζητηθεί με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης με τις οργανώσεις και τα κινήματα που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί από26 έως 30 Μαρτίου στην Τυνησία.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές η Εναλλακτική Δράση κοινοποίησε την απόφασή της για ανάληψη της πρωτοβουλίας σε οργανώσεις και κινήματα στην Ελλάδα και στις 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη  συνάντηση κινημάτων και πολιτών στην οποία συζητήθηκε  το θέμα και συγκροτήθηκε ανοιχτή ομάδα θα αναλάβει το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για τη διοργάνωση της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τα Δικαιώματα της Μάνας Γής στην Αθήνα.
 Η ομάδα απευθύνει  κάλεσμα σε κάθε συλλογικότητα και σε  κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να συμμετέχει  στην επιτροπή προετοιμασίας της Συνδιάσκεψης
Η   δεύτερη  συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 11 Απριλίου 6μμ ακριβώς στο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ  Ρήγα Παλαμήδη 2 – Ψυρή (Μετρό Μοναστηράκι)
Για όσες και όσους θέλουν περισσότερη ενημέρωση για τη Διεθνή Συνδιάσκεψη που έγινε στην Κοτσαμπάμπα και τα ντοκουμέντα των εργασιών της μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Δράσης www.enallaktiki-drasi.gr (για ελληνικά) καθώς και τις ξενόγλωσσες ιστοσελίδες
www.tni.org/taxonomy/term/749/all - www.pwccc.wordpress.comwww.peoplesconference.wordpress.com - www.peoplesclimatemovement.net/peoples-protocol
Ενημέρωση για τη Διάσκεψη των Λαών στη Χιλή υπάρχει στην ιστοσελίδα
www.cumbrechile2013

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΓΗΣ

Το κείμενο θα δοθεί στα αγγλικά σε κινήματα και συλλογικότητες  από διάφορα κράτη που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο  θα γίνει στην Τυνησία από 26-30 Μαρτίου. Πολλά από τα κινήματα και τις συλλογικότητες αυτές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Ελλάδα


Αποσυνδεδεμένος MTS

 • Συντονιστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 1.558
Απ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ
« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 30 / 04 / 2013, 14:12 »

Share this topic στα FacebookShare this topic στα GoogleShare this topic στα LiveShare this topic στα MySpaceShare this topic στα SlashdotShare this topic στα Print FriendlyShare this topic στα StumbleUponShare this topic στα TwitterShare this topic στα YahooShare this topic στα Google buzz

Αναθεώρηση της Νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων 6 Μάη

Παιδιά καλημέρα!
Στις 6 του Μάη η Ελληνίδα επίτροπος Μ. Δαμανάκη θα πάρει μέρος στη ψηφοφορία για τη νομοθεσία εμπορίας φυτογενετικού υλικού και την σχετική πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DGSANCO) που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επικείμενη Συνάντηση των Επιτρόπων, τη μέρα εκείνη.
 Το δίκτυο Πελίτι συνέταξε το παρακάτω κείμενο και το έστειλε στην επίτροπο και τις δυο συνεργάτιδές της. Επειδή όμως η συγκέντρωση υπογραφών από το Πελίτη δεν ήταν εφικτή, παρακαλείστε, όσοι αντιτίθεστε στην εμπορευματοποίηση των σπόρων και τάσσεστε υπέρ της ελεύθερης διάδοσής τους, να προσθέσετε το  ονοματεπώνυμό σας στο τέλος του κειμένου και να το αποστείλετε στις διευθύνσεις που βλέπεται παρακάτω,  κάνοντας κοινοποιήσετε στο Πελίτι:peliti@peliti.gr 

maria.damanaki@ec.europa.eu 
Androulla.PAPADOPOULOU@ec.europa.eu   
Natalia.MANAS-SENTIS@ec.europa.eu

Ευχαριστώ, Διονυσία.

ΥΣ: Η προηγούμενη διαδικασία συλλογής υπογραφών για την απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών, είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή της χρήσης τους για δυο χρόνια.

Θέμα: Αναθεώρηση της Νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων 6 Μάη
Σας παρακαλώ να καταψηφίσετε την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου.

Σας παρακαλώ να υπερασπιστείτε τα Κοινά Αγαθά!
ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ, κ. Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ

Θέμα: Η κρίσιμη ψηφοφορία της 6ης Μαΐου σχετικά με την αναθεώρηση της Νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων
Κα Δαμανάκη
Σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή που αφορά στη νομοθεσία εμπορίας φυτογενετικού υλικού και την σχετική πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DGSANCO) που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επικείμενη Συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου 2013.
Οι παρακάτω πολίτες που συνυπογράφουν θεωρούμε ότι η πρόταση για την νομοθεσία από πλευρά της DGSANCO προσβάλλει βασικά δικαιώματα του αγροτικού κόσμου και αποτελεί κίνδυνο για την γεωργική βιοποικιλότητα και την γεωργική παράδοση της Ελλάδας. Άλλωστε, το περασμένο Δεκέμβριο, οργανώσεις και φορείς, ζητήσαν για το θέμα αυτό ευρεία δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αίτημα στο οποίο, δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκε.
Σας ζητούμε λοιπόν να καταψηφίσετε την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου για τους λόγους που διεξοδικά αναλύουμε ακολούθως:
Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και οι διακρίσεις ενάντια στους σπόρους που παράγονται και διατηρούνται από τους γεωργούς.
Μέχρι σήμερα οι σπόροι παράγονται παγκοσμίως, κυρίως από τους γεωργούς, από τη βιομηχανία σπόρων, αλλά και από δημόσια ινστιτούτα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ θα έπρεπε να υποστηρίζει την διάδοση όλων των ειδών σπόρων (εξαιρώντας τους γενετικά τροποποιημένους), στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της Βιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα επιβάλει παράλογες απαιτήσεις στους παραδοσιακούς και σύγχρονους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί,περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία. Οι σπόροι των γεωργών ανήκουν στη σφαίρα της δημόσιας ιδιοκτησίας και αποτελούν Κοινά Αγαθά. Αντίθετα, οι σπόροι της Βιομηχανίας καλύπτονται από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων ή ακόμα και πατέντες βιομηχανικού τύπου.
Τα σχετικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
Γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία κάνει διακρίσεις ενάντια σε αυτού του είδους Κοινά Αγαθά;
Γιατί, έχοντας υπόψη το ανεπίσημο προσχέδιο πρότασης που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες, το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στα πλαίσια της αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας αναμένεται να επιβάλλει αυξημένους περιορισμούς και υποχρεώσεις (π.χ. πιστοποίησης και εγγραφής) για τους σπόρους και τις παραδοσιακές ποικιλίες που παράγει και χρησιμοποιεί ο απλός γεωργός;
Γιατί στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπεται σε στελέχη της βιομηχανίας σπόρων να καταρτίζουν το νέο νομοσχέδιο (η αναμενόμενη πρόταση της DGSANCO έχει συνταχθεί κυρίως από την Κα IsabelleClement-Nissou, υπάλληλο του γαλλικού «λόμπι» της βιομηχανίας σπόρων GNIS); Θεωρούμε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί ένα ολοφάνερο φαινόμενο επιβολής συμφερόντων.
Είναι αναμενόμενο η Βιομηχανία σπόρων να ενδιαφέρεται να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά εξοντώνοντας την εμπορική κυκλοφορία των Κοινών Αγαθών -των παραδοσιακών ποικιλιών και όλων των σπόρων των γεωργών. Ωστόσο, είναι δυνατόν να είναι αυτός ο ρόλος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και γενικότερα ο ρόλος των πολιτικών που την υπερψηφίζουν, συμπεριλαμβανομένης και εσάς;
Οι λόγοι που η Ευρωπαϊκή νομοθεσία θα έπρεπε να στηρίζει τις τοπικές και ιδιοπαραγώμενες ποικιλίες είναι πολλαπλοί:
Οι σπόροι των γεωργών έχουν ευρύτατη γενετική βάση. Δηλαδή κάθε σπόρος περιλαμβάνει πολύ περισσότερα γονίδια από αυτά που έχουν οι ποικιλίες της βιομηχανίας. Επομένως είναι προσαρμόσιμοι στις κλιματικές αλλαγές, εξελίσσονται σε ισορροπία με τυχόν ασθένειες και αναπτύσσουν γονίδια αντίστασης, ιδιότητες που τα καταστούν πολύτιμα για την γεωργική βιοποικιλότητα και επομένως για την μελλοντική μας διατροφική επάρκεια και ασφάλεια.
Οι σπόροι των γεωργών, επιπλέον, είναι πολύτιμοι για την δημιουργία νέων ποικιλιών από τη βιομηχανία. Εάν όμως οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν καλλιεργούνται, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, και μαζί με αυτές να χαθεί ο γενετικός πλούτος της χώρας μας αλλά και η πολύτιμη γνώση και παράδοση της γεωργίας. Οι Τράπεζες σπόρων είναι χρήσιμες, ωστόσο χωρίς την καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών στον αγρό, ουσιαστικά δεν επαρκούν.
Αποδεδειγμένα, επίσης, οι σπόροι των γεωργών είναι κατάλληλοι για μια ήπια μορφή γεωργίας, χαμηλών εισροών, σε οικογενειακό, τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί να στερήσει τους πολίτες από το δικαίωμα επιλογής μοντέλου γεωργίας, αλλά και μοντέλου διατροφής, κάτι που αντίκειται στην ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας επιλογής.
Στους παραπάνω λόγους εντάσσεται και το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει την υπερβολική συγκέντρωση δύναμης της Βιομηχανίας σπόρων. Δέκα μόνον πολυεθνικές εταιρίες καλύπτουν ήδη το 73% της παγκόσμιας εμπορικής κυκλοφορίας σπόρων της βιομηχανίας. Οι μεγάλες αγροχημικές εταιρίες εξαγοράζουν συνεχώς μικρές και μεσαίες εταιρίες παραγωγής σπόρων επιβάλλοντας έτσι μια εντατικής μορφής, χημική γεωργία χωρίς περιθώρια επιλογής για όσους καλλιεργητές επιλέγουν ήπιου τύπου πολυλειτουργικά συστήματα γεωργίας.
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ως υφίσταται και ως προτείνεται να εξελιχθεί, θεωρούμε πως ουσιαστικά υποβοηθά τη Βιομηχανία να ανταγωνιστεί αθέμιτα τους σπόρους των γεωργών. Ένα επικίνδυνο ολιγοπώλιο δείχνει να έχει δημιουργηθεί εξαλείφοντας τις δυνατότητες επιλογής με άμεσο επομένως κίνδυνο για την διατροφική επάρκεια, την ελευθερία επιλογής και εντέλει τη Δημοκρατία. 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα καλλιεργείται μόνον το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών που βρίσκονταν υπό καλλιέργεια πριν 100 χρόνια. Αυτό το γεγονός είναι καταστροφικό για τη βιοποικιλότητα, δηλαδή για τη συνέχεια της ζωής. Με τη σωστή αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρούμε ότι μπορούμε να σώσουμε αυτό το υπόλοιπο 10%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα όφειλε να είναι από τους πρώτους που θα σταματήσουν αυτή την άδικη και εγκληματική για την γεωργία και τους καλλιεργητές πολιτική. Θεωρούμε πολιτικά και προσωπικά υπεύθυνους τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   για τη συνεχή μείωση της γεωργικής βιοποικιλότητας και τη ουσιαστική διάβρωση της Δημοκρατίας που συντελείται.

Κα Δαμανάκη,

Μπορείτε να συμβάλλετε στην αποτροπή της επικείμενης νομοθεσίας, καταψηφίζοντας το νέο νομοσχέδιο για την εμπορία των σπόρων που πρόκειται να υποβάλλει η DGSANCO. Η ευκαιρία να αλλάξει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προάγοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των σπόρων των γεωργών και διασφαλίζοντας τον τεράστιο γεωργικό πλούτο χωρών όπως η Ελλάδα, είναι ακριβώς τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς, όλοι, θα είμαστε εδώ να προασπίσουμε αυτές τις αξίες.

Διονυσία Γιαννοπούλου

Αποσυνδεδεμένος MTS

 • Συντονιστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 1.558
Απ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ
« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 10 / 05 / 2013, 14:08 »

Share this topic στα FacebookShare this topic στα GoogleShare this topic στα LiveShare this topic στα MySpaceShare this topic στα SlashdotShare this topic στα Print FriendlyShare this topic στα StumbleUponShare this topic στα TwitterShare this topic στα YahooShare this topic στα Google buzz

ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΧΡΥΣΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΠΙ!!!

 Χθες ( 6η Μαίου)  δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του Κανονισμού για την εμπορία σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο προτείνει η Κομισιόν για έγκριση από Ευρωβουλή και Συμβούλιο των Υπουργών. Το κείμενο  εκ πρώτης όψεως αποτελεί συμβιβασμό μετά από τις πιέσεις των πολιτών σε όλη την Ευρώπη και την καμπάνια που πραγματοποιήθηκε σε πολλές χώρες (και στην  Ελλάδα) για διασφάλιση των δικαιωμάτων των γεωργών και  της υπάρχουσας πολύτιμης γεωργικής βιοποικιλότητας. Το κείμενο όμως μακράν απέχει από το επιθυμητό και προσδοκούμενο καθώς μόνο επιφανειακά δεν θίγει το μέλλον των ντόπιων, αβελτίωτων, παραδοσιακών ή νεώτερων  και κυρίως των μη " καθαρών" ποικιλιών που αναπαράγει, καλλιεργεί, ανταλλάσσει και διακινεί τοπικά ο γεωργός. Εν προκειμένω, το τελευταίο κείμενο εισάγει δύο - θεμελιώδους σημασίας για τα ενδιαφέροντά μας - έννοιες οι οποίες βρίσκονται "εκτός" του σκοπού του κανονισμού: α) τα "ετερογενή", δηλ μη  "καθαρά"  υλικά που εξαιρούνται απο τις γραφειοκρατικές διαδιακασίες και β) οι " ιδιαίτερες" αγορές (niche markets) εκεί δηλ όπου σε μικρές ποσότητες κι από μικρούς επιχειρηματίες μπορούν να διακινούνται οι "ιδιαίτερου" τύπου ποικιλίες και υλικά. Στην μεν πρώτη έννοια δεν είναι σίγουρο ότι ανήκουν οι πληθυσμοί, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ποικιλιών του γεωργού δηλ. ανομοιόμορφες ποικιλίες αλλά είναι σίγουρο, όπως προειδοποιούν οργανώσεις τις Ευρώπης ότι μπορεί εύκολα να ανήκουν τα " ετερογενή υλικά" του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών, τα οποία αναμένουν ένα εύκολο δρόμο προς την  αγορά σπόρων. Όσο για τις ιδιαίτερες αγορές, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τις αντίστοιχες των βιολογικών, τότε που η βιολογική γεωργία ήταν επιθυμητό, και τελικά επιτεύχθηκε, να μην γενικευθεί αλλά να είναι στοχευμένη και 'ακίνδυνη' για τη συμβατική γεωργία.
 Με άλλα λόγια η βιομηχανία σπόρων χρυσώνει το χάπι, επιτρέποντας μεν την ανταλλαγή, και την " ελεγχόμενη κυκλοφορία των μη δικών της σπόρων περιορισμένα, αλλά συστηματικά αφήνει την  μεγάλη αγορά για τον εαυτό της και τα προιόντα της. Για τους μεν άλλους σπόρους συνεχίζει να βάζει περιορισμούς (γεωγραφικούς,  μεγέθους εμπορικής δραστηριότητας, αειφορικής χρήσης, κ.α) για τους δε βιομηχανικούς προτάσσει την παραγωγικότητα και την " χρησιμότητά" τους. Ένα είναι πάντως αντιληπτό: Τίποτε δεν θα σπέρνεται  πια και δεν θα διακινείται χωρίς τον μεγάλο αδερφό να ελέγχει και να προετειμάζει τον επόμενο χειρότερο - για μας  όλους - κανονισμό. Το τελευταίο συμπέρασμα , μέχρι στιγμής, αφορά στις ποικιλίες βιολογικής γεωργίας οι οποίες παραδίδονται, χωρις εξαιρέσεις, στα χέρια της βιομηχανίας σπόρων. Και αυτή η ανερχόμενη αγορά σπόρων  περιέρχεται αποκλειστικά στις διαδικασίες και των έλεγχο των πολυεθνικών.

Για την Ελλάδα : Μετά την επιτυχημένη (ενιαίο μέτωπο οργανώσεων, ενημερώσεις, υπομνήματα, επιστολές κλπ) και αποτυχημένη (να ευαισθητοποιήσει τους κολλημένους στο άρμα των επιδοτήσεων αγρότες) καμπάνια, περιμένουμε τα νεώτερα : Ομάδα ειδικών για λογαριασμό του υπουργείου επεξεργάστηκε (μόνη της!!!)   νέο νομικό πλαίσιο εμπορίας και αναμένουμε ενημέρωση επ΄ αυτού. Αυτό σημαίνει ότι  ήξεραν από πριν τι θα ψηφίσει η Κομισιόν!!!.  Αυτό  επίσης  ή ότι δεν είμαστε καλοί συνομιλητές ή ότι δεν θεωρούμαστε καν συνομιλητές!!

Αποσυνδεδεμένος MTS

 • Συντονιστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 1.558
Απ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ
« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 20 / 06 / 2013, 12:30 »

Share this topic στα FacebookShare this topic στα GoogleShare this topic στα LiveShare this topic στα MySpaceShare this topic στα SlashdotShare this topic στα Print FriendlyShare this topic στα StumbleUponShare this topic στα TwitterShare this topic στα YahooShare this topic στα Google buzz

Εξαφανίζουν την Κιβωτό των Σπόρων μας

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ


 Η κατάργηση της ΕΡΤ είναι το εξώφυλλο. Στις πίσω σελίδες ακολουθεί η καταστροφή της βιοποικιλότητάς μας!
Μονόδρομος ο αγώνας μας για την πλήρη κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13.
Εξαφανίζουν για να την ξεπουλήσουν την Εθνική μας Τράπεζα Γενετικού Υλικού μέσα από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13 για την κατάργηση της ΕΡΤ!
Σαλαμοποιείται η Αγροτική Έρευνα για την Κοινωνία, δηλαδή το ΕΘΙΑΓΕ και ο Εθνικός έλεγχος στα Βιολογικά και στο γάλα!
Συγκεκριμένα ενσωματώνονται σε μια εταιρία μαμούθ με εκατοντάδες διευθυντές και χιλιάδες προϊσταμένους όλες οι ανεξάρτητες ομάδες-κοινότητες επιστημόνων της αγροτικής έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ.

Μετατρέπονται έτσι από ανεξάρτητοι ερευνητές σε γραφειοκράτες δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε αργότερα να απολυθούν. Οι υποδομές, τα ερευνητικά αποτελέσματα και οι τοπικές ποικιλίες θα πωληθούν σε ιδιώτες κυρίως στις μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες βιοτεχνολογίας, που τρίβουν τα χέρια τους. Η Εθνική μας Τράπεζα Γενετικού Υλικού δυστυχώς αποτελεί φιλέτο προς πώληση στις παγκόσμιες εταιρίες βιοτεχνολογίας αλλά και οικοδομικό φιλέτο γιατί βρίσκεται σε κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Έτσι ενώ έχει γίνει το καινούργιο κτίριο δεν το χρησιμοποιούν και αφήνουν στα κοντέινερ την βιοποικιλότητά μας, παρά τους κινδύνους για το γενετικό υλικό που αυτό συνεπάγεται!

Η πλήρης απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11-6-13 είναι η μοναδική διέξοδος για την διάσωση της βιοποικιλότητάς μας. Δείτε αναλυτικά τα υπόλοιπα αιτήματα που υπόγραψαν πάνω από 5.000 βιοκαταναλωτές πατώντας εδώ.

Δείτε εδώ την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13

Αποσυνδεδεμένος MTS

 • Συντονιστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 1.558
Απ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ
« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 09 / 09 / 2013, 13:06 »

Share this topic στα FacebookShare this topic στα GoogleShare this topic στα LiveShare this topic στα MySpaceShare this topic στα SlashdotShare this topic στα Print FriendlyShare this topic στα StumbleUponShare this topic στα TwitterShare this topic στα YahooShare this topic στα Google buzz

Καταργείται η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού από το ΥΠΑΑΤ9-9-2013
 Διαλύεται η Τράπεζα διατήρησης της ελληνικής βιοποικιλότητας με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Τα αγροτικά ιδρύματα που υπάγονται στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) βάσει του «σχεδίου» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγχωνεύονται-διαλύονται και 30 χρόνια κόπων τινάζονται στον αέρα, όπως τονίζουν η ΒΙΟΖΩ και το ΗΛΕΣΙΟΝ.
 Αποστολή της Τράπεζας Γενετικού Υλικού (Τ.Γ.Υ.) ήταν η προστασία και διάσωση των φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας. Από το 1981 έως σήμερα συγκέντρωσε και διατηρεί 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών.
 Στην Ελλάδα, ως τράπεζες γενετικού υλικού φυτών λειτουργούν συλλογές σπόρων σε κάθε Γεωπονική Πανεπιστημιακή Σχολή, καθώς κι οι τράπεζες σπόρων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», του Δικτύου για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία «Αιγίλοπας» και της ΜΚΟ «Πελίτι».
 Η πρώτη και μεγαλύτερη στην Ελλάδα τράπεζα είναι αυτή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στα ταμεία της οποίας είναι «κατατεθειμένα» 14.500 διαφορετικά είδη σπόρων.
 Οι τράπεζες γενετικού υλικού έχουν στόχο τη διατήρηση και προστασία καλλιεργούμενων ή άγριων φυτών μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Οι σπόροι που φυλάσσονται στις ειδικές συνθήκες των τραπεζών αυτών μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί και για περισσότερα από 100 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Λίγα γραμμάρια σπόρων μπορούν να δώσουν χιλιάδες φυτά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα, κυρίως όμως για την αποκατάσταση, ή εμπλουτισμό των πληθυσμών τους στη φύση ύστερα από κάποια καταστροφή, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.τ.λ.
 Η σπουδαιότητα αυτού του είδους των τραπεζών, διαπιστώθηκε όταν αποτεφρώθηκε μεγάλο τμήμα του φοινικοδάσους Πρέβελη στην Κρήτη, για την αναγέννηση του οποίου σχεδιάζεται «ανάληψη» σπόρων από το ταμείο της τράπεζας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.
 Οι τοπικές ποικιλίες των καλλιεργούμενων ειδών είναι δημιούργημα της επιλογής των αγροτών και της προσαρμογής τους στο περιβάλλον όπου καλλιεργούνται. Ορισμένες από αυτές, που είναι και αρκετά εμπορεύσιμες, είναι τα ρόδια Ερμιόνης, η κορινθιακή σταφίδα, τα φασόλια Πρεσπών, το τοματάκι Σαντορίνης, ο ξινόμαυρος οίνος της Νάουσας, οι επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής κ.τ.λ.

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων
 Η παγκόσμια τράπεζα σπόρων είναι ένα «ασφαλές θησαυροφυλάκιο σπόρων» που βρίσκεται στο νησί Spitsbergen του νορβηγικού αρχιπελάγους Svalbard και είναι σε απόσταση 1.120 χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και στόχος της είναι να συμβάλει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη και να συγκεντρωθούν εκεί σπόροι από κάθε γνωστό είδος φυτού της γης.
 Η παγκόσμια τράπεζα σπόρων (Svalbard Global Seed Vault) χτίστηκε σε ένα παλιό ορυχείο, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν κρυμμένα αποθέματα σπόρων απ' όλη τη διατροφική αλυσίδα. Το υψόμετρο που βρίσκεται δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού έτσι μπορεί να αποφευχθεί το πρόβλημα ενδεχόμενης αύξησης της στάθμης της θάλασσας και είναι πολύ βαθιά στη γη ώστε να προστατεύεται ακόμη και από πυρηνική έκρηξη και ακόμα από σύγκρουση μετεωρίτη. Την κατασκευή του «θησαυροφυλακίου» χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.

Αποσυνδεδεμένος MTS

 • Συντονιστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 1.558
Απ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ
« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 22 / 01 / 2014, 15:17 »

Share this topic στα FacebookShare this topic στα GoogleShare this topic στα LiveShare this topic στα MySpaceShare this topic στα SlashdotShare this topic στα Print FriendlyShare this topic στα StumbleUponShare this topic στα TwitterShare this topic στα YahooShare this topic στα Google buzz

Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρωνΗ νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.
Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Η Δήλωση των Πολιτών ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2013 – επέτειο της γέννησης του Γκάντι.
Μας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το πνεύμα του Γκάντι, η πολιτική ανυπακοή είναι απαραίτητη όταν άδικοι νόμοι υπονομεύουν τα κοινά αγαθά μας.
Οι σπόροι είναι ένα κοινό αγαθό. Είναι ένα δώρο της φύσης και το αποτέλεσμα αιώνων σκληρής δουλειάς των αγροτών σε όλο τον πλανήτη οι οποίοι επιλέγουν, διατηρούν και αναπαράγουν σπόρους. Είναι η πηγή της ζωής και ο πρώτος κρίκος στην τροφική μας αλυσίδα.
Αυτά τα κοινά αγαθά βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία περιορίζει ολοένα και περισσότερο την πρόσβαση στους σπόρους τις τελευταίες δεκαετίες, με τη βιομηχανική γεωργία να γίνεται το κυρίαρχο μοντέλο της γεωργίας. Μόνο οι ποικιλίες σπόρων που ταιριάζουν σ’ αυτό το μοντέλο μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σπόροι θα πρέπει να περάσουν περίπλοκες και ακριβές εξετάσεις και διαδικασίες εγγραφής και η καλλιέργειά τους εξαρτάται από χημικές ουσίες. Αυτή η νομοθεσία έχει μειώσει δραματικά την ποικιλομορφία των ποικιλιών σπόρων γεγονός που απειλεί σοβαρά την τροφική μας ασφάλεια. Οι σπόροι δεν είναι πλέον στα χέρια των αγροτών και των κηπουρών. Μια χούφτα από πολυεθνικές εταιρείες σπόρων ελέγχουν και μονοπωλούν την αγορά. Οι έξι αυτές πολυεθνικές ελέγχουν το 75% της έρευνας όλου του ιδιωτικού τομέα αναπαραγωγής φυτών. Κατέχουν το 60% του εμπορικού μέρους της αγοράς σπόρων και το 76% των παγκόσμιων πωλήσεων αγροχημικών (ETC Group).
Η νέα νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει τα πράγματα χειρότερα. Περιορίζει ακόμα περισσότερο και μειώνει την αγρο-βιοποικιλότητα και την ελεύθερη πρόσβαση στους σπόρους για τους αγρότες και τους πολίτες, και ενθαρρύνει πολυεθνικές εταιρείες σπόρων να διεκδικήσουν αποκλειστικά δικαιώματα στην εμπορία των σπόρων. Από την άλλη, σπόροι που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στην αντίσταση κατά των παρασίτων και στην ικανότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αποκλείονται από την αγορά ή περιορίζονται στις λεγόμενες εξειδικευμένες αγορές. Η νομοθεσία δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη αλλά όλο τον πλανήτη.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη νομοθεσία που οδηγεί σε μονοπώλιο των σπόρων. Σε μια εποχή που ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι το μέλλον των τροφίμων είναι αγρο-οικολογικό, τοπικό και με ποικιλία, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ποινικοποιήσει τις αυξανόμενες και ζωντανές εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στην ελευθερία των σπόρων και τη δημοκρατία των τροφίμων. Σε μια εποχή που οι καταναλωτές επιλέγουν τοπικές, οικολογικές, υγιεινές, νόστιμες, θρεπτικές, χωρίς χημικά και μη γενετικώς τροποποιημένες τροφές, η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία στερεί την ελευθερία στα τρόφιμα. Το 72% των τροφίμων παγκοσμίως προέρχεται από μικρά αγροκτήματα – Δεν είμαστε μια άποψη – Είμαστε το μέλλον!
Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί!
Υπέγραψε αυτή την έκκληση για να:
•   Απορρίψεις το “Μονοπωλιακό Νόμο των Σπόρων” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να Απαιτήσεις το δικαίωμα σε σπόρους και τρόφιμα που είναι ζωντανά, υγιεινά, χωρίς χημικά και μη γενετικώς μεταλλαγμένα.
•   Στο πνεύμα του Γκάντι, κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή κατά άδικων νόμων για τους σπόρους και δήλωσε:
Δε θα αναγνωρίσω κανένα νόμο που με παράνομο τρόπο κάνει τους σπόρους αποκλειστική ιδιωτική ιδιοκτησία επιχειρήσεων, αντιτίθεται στο γενικό στόχο της διατήρησης και του εμπλουτισμού της ποικιλομορφίας, ενδυναμώνει ένα αποτυχημένο μοντέλο βιομηχανικής αγροκαλλιέργειας, και αγνοεί ζωντανές και υγιείς εναλλακτικές που δημιουργούν βιώσιμες κοινότητες και ασφάλεια στην τροφή σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
“ Όσο παραμένει η δεισιδαιμονία ότι άδικοι νόμοι πρέπει να τηρούνται, τόσο η σκλαβιά θα συνεχίσει να υπάρχει ”. (Μαχάτμα Γκάντι)


Αποσυνδεδεμένος MTS

 • Συντονιστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 1.558
Απ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΕΣ
« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 22 / 01 / 2014, 15:37 »

Share this topic στα FacebookShare this topic στα GoogleShare this topic στα LiveShare this topic στα MySpaceShare this topic στα SlashdotShare this topic στα Print FriendlyShare this topic στα StumbleUponShare this topic στα TwitterShare this topic στα YahooShare this topic στα Google buzz

Απόφαση όνειδος της ΕΕ για το ελληνικό μέλιΤΟ ΕΞΙΣΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΥΡΗ
Απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι, τονίζοντας ότι «ο καταναλωτής στερείται το δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει».
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μοναδικής ποιότητας ελληνικό μέλι και τους 20.000 Έλληνες μελισσοκόμους.
Το ελληνικό μέλι εξομοιώνεται με το χαμηλής ποιότητας και βιομηχανικό άλλων χωρών. Η ποιότητα του εξαίρετου αυτού προϊόντος συνιστά το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και εισάγονται αθρόα στην Ε.Ε. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής δε θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν το μέλι που επιλέγει περιέχει γενετικά τροποποιημένη (ΓΤ) γύρη.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αρσένη:
«Είναι δυστυχώς μια μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ολομέλεια απέρριψε την τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Οι φιλελεύθεροι, η δεξιά, οι συντηρητικοί και οι αντιευρωπαϊστές συντάχθηκαν με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών συσκευασίας και των εισαγωγέων μελιού, ενάντια στους μελισσοκόμους και τους πολίτες που ήθελαν να αναγράφεται αν το μέλι περιέχει ΓΤΟ.
Είναι θλιβερό ότι παρά το γεγονός ότι χώρα μας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια “μεταλλαγμένων”, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης.
Η γραμμή της κυβέρνησης δυστυχώς ήταν ευνοϊκή για τους εισαγωγείς μελιού και όχι – ως όφειλε – για τους έλληνες μελισσοκόμους και τους πολίτες. Χάρη στην επίμαχη τροπολογία οι έλληνες μελισσοκόμοι θα προστατεύονταν από τον ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν «μεταλλαγμένα» και αποτελούν βασικούς εξαγωγείς μελιού στην ΕΕ, όπως η Κίνα και ο Καναδάς.
Και τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα:
Γιατί η Κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των εισαγωγέων και όχι των μελισσοκόμων;
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με τις μεγάλες εταιρείες και όχι με τους καταναλωτές;
Γιατί δεν θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες αν καταναλώνουν “μεταλλαγμένα”;